31 Ekim 2013 Perşembe

AMERİKADA'Kİ CADILAR, KATOLİKLER, PROTESTANLAR

  

     18. Yılların sonları ve 19. Yy başlarındaki almanaklarda cadılar bayramının kutlanıldığına dair bir bilgi bulunmamaktadır. 19.YY’da İrlanda ve diğer ülke vatandaşlarının Amerika’ya göç etmesi ile birlikte Cadılar Bayramı kutlanmaya başlamış ve günümüze gelindiğinde, farklı dil din ve ırka sahip olan pek çok ülke ve toplumda kutlanmaya başlanmıştır.
       Amerikalı Protestan Psikolog ve yazar James Dobson Cadılar Bayramını zararsız bir eğlence olarak değerlendirmektedir. Çocukların Miki Mouse, Süperman gibi kıyafetler giyip kapı kapı dolaşarak şeker toplamlarının  onlar  için eğlenceli olduğunu söylemektedir. Esasında Dobson gibi düşünen insanlar olmasına karşın, Katolikler ve Protestanlar arasında ciddi bir farklılık olduğu ve muhafazakar  Katoliklerin Cadılar Bayramı kutlamalarına çok sert bir şekilde karşı çıktıkları bilinmektedir.
       Bunun nedeninin Hristiyanlığın erken dönemlerinden bu yana Cennetteki Aziz  ruhlarla iletişime  geçebileceklerine  inandıkları ‘’Ruhlar Gününün ‘’ , Protestanlar tarafından ‘ Hayalet, Canavar, Cadı maskeleri ve kostümleri ile küçük düşürücü ve aşağılayacı bir eğlence unsuruna dönüştürüldüğüne inanmalarıdır.
        Bir diğer neden ise ,
        Protestanların Pagan Ürün Toplama Festivali’ni kullanarak  aslında pek çok ülkede de resmi tatil olan 31 Ekim Reform Gününü, yani Martin Luther’in 31 Ekim 1571 günü Wittenberg kalesi kilisesinin kapısına 95 maddeden oluşan bildiriyi asarak Protestan Reformu hareketini resmen başlattığını günü anmak için Cadılar Bayramını bayramlaştırdıklarını düşünmeleridir.
       İncil’de ise, genel olarak geleceği anlatma, büyülerle uğraşma, ruh çağırma gibi uğraşların yasaklanması dışında Cadılar Bayramı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok: