1 Kasım 2013 Cuma

CADILAR BAYRAMI RİTÜELLERİ, YEMELERİ, İÇMELERİ


Jack-o'-lantern


Cadılar Bayramı’nda her yeri süsleyen bal kabaklarının hikâyesi İrlanda’dan. Yüzyıllar öncesine dayanan halk hikâyesinin ana karakterinin adı Jack. Yıllarca Şeytan’a oyunlar oynayarak kandıran Jack öldüğünde yaptıkları nedeniyle cennete kabul edilmiyor. Hayli kızgın olan Şeytan da onu cehenneme almak istemeyince Jack arafta kalıyor. “Peki karanlıkta nasıl gideceğim” sorusunun üzerine Şeytan yolunu görebilmesi için Jack’e cehennemin alevlerinden aldığı hiç sönmeyecek bir köz veriyor. Jack de bu közü oyduğu bir turpun içine koyuyor. İnanışa göre Jack o günden beri ebedi istirahate erebileceği bir yer bulmak amacıyla elindeki fenerle dünyayı dolaşıp duruyor.


       Sudan Elma Çıkarma
Bu oyun gecesi için İrlanda’da Snap Apple Night Denmektedir. Derince bir kabın içine su konup, içerisindeki elmaları sadece dişlerin kullanımıyla almaları gerektiği bir oyundur. 
      Cadılar Bayramında oynanan bazı oyunlar geleceği görmeyle ilgilidir. Elma kabuğunun uzun ve tek bir şerit halinde kesildiği Geleneksel bir İskoç oyunu vardır. Kabuğun bir kişinin omuzuna atılır ve kabuğun omuzda aldığı şeklin gelecekteki eşinin baş harfi olduğuna inanılır.


Geleceği Görme 

      1900lü yıllarda büyük bir keyfle oynanan diğer bir geleceği görme oyunu ceviz kabuğu oyunu idi. İnsanlar dileklerini beyaz bir kağıdın üzerine süt ile yazıp sonra o kağıdı katlayıp ceviz kabuğuna yerleştiriyorlardı. Sonrasında ceviz kabukları ısıtılıyor ve kağıdın üzerindeki yazılar kahverengileşip bazı sembollere dönüşüyorlardı. Bu semboller kağıt üzerinden kesilip tabaklara yerleştiriliyor , bu sembolleri bir parça buz ile karanlık odada tutan kişinin dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyordu.
       Dolar (Para) : Varlık, zenginlik
       Düğme : bekarlık
       Yüzük : Evde kalma
       Çamaşır mandalı : Fakirlik
       Pirinç : Evlilik
       Şemsiye: Seyahat
       Kazan : Bela, Sorun 
       4 yapraklı yonca: şans
       Halka : Erken evlilik

Korku Dolu Geceler 
Korku Hikayeleri anlatmak, korku filmleri izlemek ve korku oyunları oynamak Cadılar Bayramı partilerinin vazgeçilmezlerindendir. Mumlar , maskeler, garip ses efektleri gibi hazırlıklar yapılarak evlerde korku filmleri izlemeye geceleri düzenlenir.

  Cadılar Bayramı Yiyecekleri 

Cadılar Bayramı kutlamanın kökeni ürün toplama zamanlarından geldiği için , Elma şekeri ve karamel en önemli simgelerindendir.







Bir diğer simge yiyecek ise İrlanda mutfağından Barmbrack denilen meyveli kektir. Bu kek pişirilmeden önce içine yüzük ya da para yerleştirilir ve bulan kişinin Gerçek aşka kavuşacağına inanılır








Bunların yanı sıra, patates, mısır ve kabak çekirdeğinden elde edilen yiyecekler de son derece yaygın olarak cadılar bayramında tüketilmektedir.  







Hiç yorum yok: